Dieta Dukana to budzący spore kontrowersje sposób odżywiania. Niemniej jednak jest ona bardzo skuteczna, ponieważ pozwala zredukować masę ciała w dość krótkim czasie bez nadmiernego dyskomfortu osoby ją stosującej. Pozwala ona utracić nawet 10 kg w ciągu miesiąca, a poprzez staranne rozplanowanie jej etapów możliwe jest ograniczenie ryzyka wystąpienia efektu jojo.
Czym cechuje się dieta Dukana?
Podstawową zasadą diety jest ograniczenie spożycia węglowodanów, przy równoczesnej zwiększonej podaży białka. Cały proces chudnięcia podzielony jest na etapy, a podczas ich przechodzenia należy przestrzegać określonych zasad. Nie można zatem dopuszczać do pojawienia się uczucia głodu, nie wolno pomijać posiłków, należy ograniczyć spożycie soli, wypijać co najmniej 1,5 litra wody oraz przyjmować jedynie określone w diecie produkty.
Na co należy zwrócić uwagę stosując dietę Dukana?
Dieta ta w znacznym stopniu obciąża organizm. Powinna być zatem stosowana jedynie przez osoby młode i nieobciążone innymi chorobami. Dieta może być stosowana przez mężczyzn i kobiety, lecz powoduje obciążenie przede wszystkim pracy nerek. Z tego powodu jej rozpoczęcie wymaga uprzedniej konsultacji lekarskiej. Niemniej jednak jej stosowanie pozwala na redukcję znacznej masy ciała w dość krótkim czasie. Ponadto efekty stosowania diety przy odpowiednim postępowaniu są widoczne przez bardzo długi czas. Dieta jest jednak mało urozmaicona. To sprawia, że wiele osób z niej rezygnuje lub nie przestrzega wszystkich określonych zasad. Wówczas efekty diety są zdecydowanie gorsze. W tym przypadku warto pamiętać, że urozmaicenie diety mogą stanowić dopuszczalne podczas jej stosowania napoje proteinowe. W szerokiej ofercie sprzedaży dostępne są liczne tego typu produkty, w tym choćby o smaku truskawkowym lub czekoladowym.
Jakie etapy można wyróżnić w diecie Dukana?
Jak wspomniano powyżej, dieta Dukana podzielona jest na trzy etapy. Pierwszy z nich trwa 10 dni i wymaga spożywania jedynie produktów wysokobiałkowych. Mogą być one grillowane, pieczone lub gotowane na parze. Może to być na przykład kurczak, ryby czy owoce morza. Należy jeść zatem chudy ser, jaja oraz wędlinę lecz zabronione jest pieczywo. W drugiej fazie dozwolone są warzywa, w tym: marchew, buraki, pomidory, ogórki czy bób. Trzeci etap diety umożliwia stopniowy powrót do urozmaiconych posiłków. Dozwolone są zatem makarony, ziemniaki czy rośliny strączkowe. Mogą one być jednak spożywane jedynie dwa razy w tygodniu. Na tym etapie diety przez jeden dzień powinny być jednak utrzymane zasady z fazy pierwszej.