Kuchnia w Twoim domu, restauracja w centrum miasta, szkolna stołówka – w tych wszystkich miejscach przydaje się folia aluminiowa. Użyjesz jej do upieczenia lub podgrzania potrawy. Jak się jednak okazuje, niepozorna folia posłuży Ci nie tylko do przygotowania posiłków. W jakich jeszcze sytuacjach się przyda? Sprawdź, czytając artykuł!
Folia aluminiowa – jakie były początki tego produktu?
Historia folii aluminiowej zaczęła się ponad 100 lat temu, a dokładnie – w 1910 roku. Wówczas szwajcarskie przedsiębiorstwo Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen z Kreuzlingen wyprodukowało cienkie arkusze aluminium. Dopiero jednak w 1920 roku folia aluminiowa zdobyła popularność, między innymi jako opakowanie czekoladek. W latach 60. XX wieku produkt trafił do obecnego miejsca swojego podstawowego wykorzystania, czyli do kuchni. Już same początki folii – bycie opakowaniem słodyczy – wskazują na jej nietypowe wykorzystanie.
Folia aluminiowa – mniej tradycyjne zastosowania produktu
Do czego więc, poza pieczeniem, wykorzystasz folię aluminiową? W jakich sytuacjach, oprócz „kuchennych”, produkt sprawdzi się najlepiej?
Uprasuj ubrania, korzystając z folii aluminiowej
Nie przepadasz za prasowaniem i chcesz skrócić czas trwania tej czynności? Skorzystaj więc z właściwości folii aluminiowej – choćby tego, że jej błyszcząca część odbija ciepło. By szybciej uprasować ubrania, umieść folię połyskującą stroną do góry pod nakryciem deski do prasowania. W ten sposób ciepło zostanie sprawniej rozprowadzone, a mocno pomięta bluzka czy sukienka – szybciej uprasowana.
Folia jako sposób na elektryzujące się ubrania
Zimą płaszcze czy grube swetry często się elektryzują. Jeśli masz taki problem i chcesz go rozwiązać, skorzystaj z folii aluminiowej. Umieść jej zmięty arkusz w bębnie pralki i nastaw pranie. W taki sposób pozbędziesz się ładunków elektrostatycznych ze swoich ubrań.
Wyczyść przypalone naczynia folią
Zdarzyło Ci się przypalić garnki podczas gotowania? Nie zamierzasz inwestować w niesprawdzone, drogie specyfiki i chcesz, by naczynia odzyskały swój pierwotny wygląd? W takim razie przetestuj folię aluminiową. Potrzyj jej zgniecionym fragmentem z dodatkiem odrobiny płynu do naczyń patelnię. Szorowanie garnka za pomocą druciaka może zaszkodzić jego powierzchni. Wykorzystanie w tym celu folii aluminiowej będzie bezpieczniejsze dla naczynia.